Salige er de kreative

Nybrent kaffe - helt hjem

Mange kaffebønder i Tanzania sliter med å få endene til å møtes. Men denne gangen møter vi en mann som kan fortelle en annen historie.

[responsivevoice_button voice=”Norwegian Female” buttontext=”Hør teksten her”]

“Kaffen som er dyrket rundt Kilimanjaro har veldig gode forhold. Den er søt og kundene elsker den. De som får smake på den kommer alltid tilbake for å kjøpe mer!” sier Valerian Albert Maro i det han stolt ønsker meg velkommen til gården sin i Uru Kusini, en halvtime med pikipiki fra den travle byen Moshi.

Jeg hadde hørt rykter om engasjementet til denne mannen og ønsket å finne ut mer. Gården bader i lyset fra den steikende solen men de høye banantrærne kaster god skygge over kaffebuskene. 

Hardt arbeid og en klype kreativitet

Valerian er en småskala kaffedyrker i dette området som også ønsker turister velkommen til gården sin. Det tar ikke lang tid før jeg oppdager denne gamle mannens karakter.

“Tanzanias Kilimanjaro-kaffe har generelt litt mindre fylde og syrlighet enn sin storebror Kenya AA. Likevel fremstiller den en veldig fin fylde sammen med en en balansert, saftig og ren smak i koppen (…). Den har mange av de positive egenskapene til god Kenya-kaffe og er virkelig en av verdens beste premiumkaffe.” (fra EspressoCoffeeguide.com)

Han oser av kreativitet og er ung til sinns. Han er morsom, talentfull og omtenksom. “Jeg er grundig og nøye når det gjelder kaffedyrking” sier han ettertenksomt, “da blir det god kaffe og stor innhøstning.” Valerian deltar på forskjellige kurs og bruker kompetansen han tilegner seg til å gjøre en bedre jobb.

I mer enn 36 år har Valerian vært involvert i kaffe-dyrking. I 2008 fikk han opplæring i å dyrke, håndtere, høste og tilberede kaffe. Kompetansen han fikk tok han med seg i sitt arbeid med kaffe. Innen 2010 hadde resultatene endret seg: “Gården min vant prisen for å være den beste blandede kaffe- og bananplantasjen i 2010.”

Valerians øyne gløder mens han forteller. “Jeg fikk besøk av ‘frihetsfakkelen’ [en ærefull bragd i Tanzania] fulgt av myndighetspersoner som kom for å anerkjenne jobben jeg har gjort for å produsere denne dyrebare nasjonale avlingen. De ga meg gaver og penger for å inspirere meg til å lære mer, sier han.

Valerian Maro produserer fra 500 til 1300 kilo fra gården sin hver innhøstning. Et kilo går for 17kr – 45kr.

“Hvis du nøye følger alle kunstens regler for dyrking, høsting, oppbevaring og brygging, da når kaffen sitt ytterste potensiale.”

Valerian har syv barn. Alle har fått god utdannelse og er nå ansatt i bedriften. Inntektene på kaffe har finansiert barnas skolegang og huset i landsbyen hvor han nå bor. “Det gjelder å være kreativ! Jeg har satt sammen en gruppe med tradisjonelle dansere. Det er populært blant turistene! Vi danser og har det gøy mens vi drikker kaffe, og turister kjøper med seg mye kaffe når de drar”.

Men når jeg spør han om korona gir han fra seg et sukk: “Denne koronapandemien har satt kjepper i hjulene for oss. Men vi håper turistene snart skal komme tilbake, og da skal vi være klare til å fortsette med aktivitetene.

Det er mange utfordringer rundt oss, men for meg ser jeg muligheter overalt og forsøker å snu det til min fordel. Å være kreativ og å produsere kvalitetskaffe har vært noe som skiller meg ut fra andre som fortsetter å dyrke på mer tradisjonelt vis og som bare selger til de tilgjengelige kooperativene.

Jeg har flere utsalgssteder, blant annet på min egen restaurant her i byen. Om kvelden brygger jeg kaffe og folk kommer for å drikke. Vanligvis er det eldre mennesker som kommer, men i disse dager kommer er det flere og flere unge mennesker som kommer og tar seg en kopp kaffe mens de snakker og deler forskjellige ideer, politikk og sport. Det er en ny trend!”

“Vanligvis er det eldre mennesker som kommer, men i disse dager kommer er det flere og flere unge mennesker som kommer og tar seg en kopp kaffe mens de snakker og deler forskjellige ideer, politikk og sport. Det er en ny trend!”

“For meg har kaffe gitt en god inntekt og har gitt meg mange venner i Tanzania og utenfor landet. Når de kommer til Tanzania, legger de inn et besøk hos meg for å få kaffeopplevelser. Ofte tar de med seg slektninger og venner.” Etter en ettermiddag med Valerian forstår jeg godt hvorfor turistene kommer tilbake. Valerian er ikke bare en engasjert kaffebonde men også en fengslende forteller. Og når samtalen går mot en avslutning gir han meg et lurt smil og innrømmer: “Jeg drikker kaffe hver dag og jeg liker det, men noen ganger blander jeg det med litt ingefær og sukker”. 

Cathbert Msemo

Freelancer for håndbrent.no

Myksvoll Mikrobrenneri ønsker å ta inn kaffe fra Tanzania men vi vil sikre en god handelsrute fra produsentland helt frem til brenneriet. For oss er det viktig at kvaliteten bevares hele veien men også at handelen er sporbar og oversiktlig. I det siste har vi ikke lykkes med å finne det vi leter etter men vi har innkommende kaffe fra bl.a. Kenya og Dem.Rep. Congo like rundt hjørnet.

(red. anm.)

Share

Leave a comment

go top