Beskrivelse
Denne kaffen er fra småplantasjer rundt Ichesa, en landsby halvannen time unna Mbeya i sørlige Tanzania. Kanskje min nye favoritt – den friske lukten av Tanzanias høyland slår imot meg hver gang jeg åpner sekken og ferdig brent nyter jeg den gjerne uten «noge attåt». Den tanzanianske kaffen er en skjult skatt!
De siste posene av denne kaffen ble brent veldig lyst og derfor ekstra syrlig.
Kaffe i Tanzania
Muntlige historier forteller at Hayastammen i nordvest Tanzania tok med seg kaffe fra nåtidens Etiopia i det 16. århundre. Måten den ble tilberedt på den gang var at kaffebærene ble kokt sammen med urter og røkt i flere dager, så ble de tygget som et stimuli. For Hayafolket var kaffen vel så viktig som et handelsmiddel. Den var en valuta hvis verdi var basert på at den var et middel for å hylle kongen, den ble brukt i fredshilsener og i religiøse ritualer. For å få dyrke kaffe måtte en ha hayakongens tillatelse. En kunne da få avlegginger og dyrke i spesifikke områder. På den måten bidro denne kaffen til økt velstand for hayafolket før kolonitiden.
Da Øst Afrika kom under tysk kontroll på slutten av 1800tallet plantet de kaffe av importerte arabica-frø i hele Bukoba-området for å tvinge Haya-folket over i pengeøkonomi. Ved at kongen ikke lengre hadde kontroll over kaffeproduksjonen mistet den statusen den hadde hatt som handelsvare for Hayafolket.
I dag er Tanzania på 24plass i verdens kaffeproduserende land. 70% av all kaffen som produseres er arabica men på grunn av at den i mange tilfeller ikke behandles riktig har den en lavere status enn dens potensiale.
(https://apps.carleton.edu/curricular/ents/assets/coffee_poster.pdf)
Ved fremveksten av den tredje kaffebølgen (third coffee wave) og såkalt direkte handel får produsentene i dag godt betalt for å produsere kaffe dersom han/hun følger dagens retningslinjer for beste kvalitet og bærekraftig produksjon.
Ichesa
Ichesa ble etablert i 2007 og produserere semi-vasket kaffe. I 2013 donerte Mbozi District Council en puplingmaskin som gjorde de i stand til å produsere kaffe med høyere kvalitet. Kaffen er vasket med vann fra Ichesa-dammen, fermentert i tanker, gradering basert på density (celletetthet), badet i tanker for utskilling av dårlige bønner, tørket på opphøyde tørkebord og sortert for hånd.
Les mer om Ichesa kaffen her: https://hub.cropster.com/store/listings/5374
Omtaler
Det er ingen omtaler ennå.