
Skrevet av Cathbert Msemo for nettbutikken håndbrent.no. Foto: Cathbert Msemo.
Oversatt av Ronny Myksvoll
Vi befinner oss i Kilimanjaro-regionen i Tanzania. Her er et stort kaffeproduksjonsområde hvor de fleste produsenter er småskala bønder. Sammen med kaffeplantene vokser det trær og bananer.

Mzee Focus Kamili Siriwa, en kaffebonde fra denne regionen har mye å fortelle om kaffedriftlivet sitt. “Jeg dyrker kaffe på tradisjonelt vis. Vi arvet den fra våre eldste, så jeg har stor respekt for denne planten. Å dyrke kaffe er det jeg liker best.” Han fortsetter: “Tidligere fikk vi god fortjeneste, men denne i dag er så lite lønnsomt at mange mennesker i denne landsbyen har sluttet helt å drive med kaffe.”
Slik ble jeg møtt velkommen av Mzee Focus på gården sin i landområdet ved foten av det frodige Kilimanjaro-fjellet. Han pleide å livnære seg på kaffeproduksjon uten å ha behov for andre inntektskilder. Men nå er det annerledes, han har begynt å dyrke ris i tillegg. “Det er vanskelig å få tak i kvalitetsfrø. Jeg gjør mye forberedelser og får lite igjen for det. Ofte blir produktet for dårlig” forklarer Mzee Focus. Tidligere fikk han frø fra forskjellige organisasjoner og fra staten, men nå er det lenge siden de sluttet med å gi ut frø til bøndene.
Focus bruker mesteparten av tiden på å ta vare på åkrene og avlingene. Miljøet er infisert med mange skadedyr, så vel som sykdommer forårsaket av bakterier og sopp. “Det er vanskelig å drive uten plantevernmidler, men det er veldig dyrt,” sa Msee Focus. Han beskytter trærne sine med kobberspray. “Noen ganger får jeg ikke tak i. Ooh! Da får jeg veldig lite avling på grunn av skadene fra skadedyr og plantesykdommer ”.
Utfordringer for småbøndene

“Bønder elsker kaffe, men kaffe elsker ikke bøndene”
– Severini Tarimo
Severini Tarimo er en nabo til Mzee Focus. Også han dyrker kaffe. Han sier at prisene som bøndene selger kaffen for ikke samsvarer med produksjonskostnadene. Han synes det er synd at forbrukerne må betale mer for kaffe, likevel er det trist at bøndene må selge til en så lav pris.
“Det er dyrt å produsere kaffe, men i fjor solgte vi den for 10kr kiloet [!!! – red. anm.] og vi selger til en organisasjon som er utrolig sene med å betale, det kan ta mer enn seks måneder før vi mottar pengene, ” sa Severini Tarimo. Prosessen med å selge kaffe er komplisert, og byråkratiet det får konsekvenser for bøndene og kaffedriften generelt.
Før hadde Severini mer enn fem hundre kaffetrær. I dag er det bare to hundre igjen på gården og han har dyrket bananer mais og bønner i sitt gjenværende sletteområde. “Bønder elsker kaffe, men kaffe elsker ikke bøndene”, forklarer han igjen og igjen. “Hvis de bruker for mye plantevernmidler for å drepe skadedyr og sykdommer, hevder forbrukerne at kaffen mister kvalitet, sødme og er mindre sunn, de kjøper dem ikke.”

En av de naturlige metodene de bruker for å drepe skadedyr, er å henge opp flasker med giftig vann, og når insekter kommer inn, dør de. “Vi prøver å bruke naturlige metoder så mye vi kan for å beskytte avlingene, men de er ikke tilstrekkelige alene, vi mister mye kaffe”, sa Severini.
Alt det byråkratiske, den lave salgsprisen, mangel på gode plantevernmidler, mangel på moderne kaffeproduksjonskompetanse, det er faktorer som ødelegger for kaffeproduksjonen i store mengder og til og med risikerer at avlingen forsvinner blant småskalaprodusentene.
Focus forklarer at det er mange følelser i sving. “På tross av alle utfordringene elsker jeg kaffe. Jeg elsker å drikke det, spesielt når været er kaldt, som det kan bli ved foten av Kilimanjaro-fjellet. Kaffe er forfriskende og oppkvikkende» sa han. «Den hjelper meg å huske og å tenke. Min mentale kapasitet blir forbedret.»
På tross av alle utfordringene elsker jeg kaffe
Myksvoll Mikrobrenneri jobber for en bærekraftig handel med produsentene. Blant annet ser vi etter muligheter for å inngå gode direktehandelsavtaler med småprodusenter bl.a i Tanzania. Har du spørsmål til denne artikkelen, send oss gjerne en e-post! Mvh R. Myksvoll
-
Weekend bag (forhåndsbestilling)kr 2,499
-
Rwanda – Coffee Villageskr 149 – kr 499
-
Kenya AB – Kiganjokr 169 – kr 639