Classic Blog without Sidebar

Nybrent kaffe - helt hjem
spesialkaffe

Et skittent vindu

I en leksjon jeg nylig hørte om ekstrahering, altså - hva som skjer når kaffen reagerer med vann, hørte jeg et sitat som virkelig setter ord på hva som er greia med spesialkaffe. Sitatet sier ikke bare noe om ekstrahering men egentlig noe vesentlig om spesialkaffe som sådan: Hvert ledd i kaffekjeden er et vindu. Det vinduet kan være rent eller skittent. Når du har dårlig prosessering ser du tilbake på kaffeplantasjen gjennom et skittent vindu. Lengre ned i kjeden ser …
Bærekraft

Har Colombia flyttet til Øst Afrika?

De fleste av leserne av denne blekka har fått med seg seg at vi hovedsakelig fokuserer på kaffe fra det østlige Afrika (inkl. Etiopia). Derfor er det nok en overraskelse for mange (og for meg selv?) at vi i høst lanserer en kaffe fra Colombia! Colombia sitter fast! Colombia produserer noe av verdens beste kaffe. Men i likhet med mange land i verden er også Colombia sterkt berørt av Covid-19. Koronafrykten slo hardt ned og områder var i lockdown i flere …
Mikrobrenneriet

Nytt gulv, ny disk – og en liten oppskrift

I løpet av sommerferiens første uke har vi fått lagt parkett i brenneriet. En stor forbedring både visuelt og praktisk. Nå er det også langt hyggeligere å vise frem mikrobrenneriet til andre kaffeentusiaster! Det har det også blitt noen av i juni og juli, vi setter pris på enhver som stikker innom med å feste hodene deres til veggen... (I form av et polariod-bilde vel å merke!) Etterhvert kan det bli mulig med smaksprøver for besøkende. Video under bildene. Selv om …
Kaffereise

Pilegrimsferd 2020

To eventyrlige år med Myksvoll Mikrobrenneri ligger bak oss og som vi har fått erfare denne våren er det bare Vårherre som vet hva som ligger rundt neste sving!
Business as Mission

Brenner for de brannskadde

Jeg har et ønske om at Myksvoll Mikrobrenneri skal produsere og levere "bærekraftig kaffe" av meget høy kvalitet. I tillegg har jeg hele tiden hatt et ønske om at kaffen kan ha en enda større betydning for å bedre menneskers livsvilkår. Nå kan vår kaffe bidra til at barn i Etiopia får legehjelp! I Etiopia tilberedes mat og kaffe over åpen ild - på gulvet. Som et resultat er faren for brannskader et overhengende problem. Når et barn faller over …
Bryggere

Aeropress

Det finnes noen kaffedrikkere som stort sett drikker kaffe alene. "Nei, kånå/maen drikk 'kje så då blir det pulverkaffi". Til dere vil jeg si: der finnes et håp! Og det håpet heter Aeropress. Aeropress er en av de "nyere" oppfinnelsene innen kaffebrygging (lansert i 2005). Hensikten med produktet er å brygge best mulig kaffe for én kopp. Produktet er så anvendelig og slo så godt an at det i dag ansees som en av de beste måtene å brygge kaffe på. …
Kaffeinfo

En cappuchino med geitemelk, takk!

I kveld var jeg på Veen Gardscamping og stilte inn den nye kaffemaskinen som skal brygge kaffe i den nye resepsjonskaféen som er under oppføring. Maskinen er en helautomatisk Gaggia Academica, noe jeg tror er riktig valg for resepsjonskaféen til Veen Gardscamping, selv om jeg personlig er en ihuga forkjemper for håndbrygg (og hvis det skal være en maskin bør den være så manuell som mulig ;) ). Academica er likevel meget enkel i bruk og med de rette innstillingene …
Ukategorisert

Ichesa AB, Tanzania!

I dag kom det en leveranse med 60kg kaffe til brenneriet. Kaffen er fra Tanzania, en liten landsby ca 1650m.o.h., som heter Ichesa, vest for Mbeya helt sør i landet. Høstet i 2018. Kaffen var dyr i innkjøp men jeg vil selge den til en meget god pris. Den har en høy score (87) på kvalitetskontrollen til Nordic Approach. Jeg gleder meg til å prøvde den ut. Cupperne sier følgende om smaken: This is a great coffee! Tasting notes of stone fruit, …
go top