Alt du ikke visste du kunne bruke kaffegrut til!

Nybrent kaffe - helt hjem

Det blir ganske mye kaffegrut i søpla hos oss hver uke. 35g til frokost, lunsj, ettermiddag og noen ganger til kvelds blir fort et kilo (tørr) grut i uken. I løpet av et år blir det da nesten 52 kilo kaffegrut etter at tyngden fra vannet er trukket fra.

Over 2 milliarder kopper kaffe konsumeres hver dag. Tenk for et stort landområde med kaffegrut det utfyller hvert år! Og det er også uheldig for miljøet siden kompostert kaffegrut avgir metangass, som har 86 ganger mer globalt varmepotensiale enn CO2.

Men for kreative innovatører er det nesten ikke grenser for hva en kan bruke kaffegruten til. Her er noen forslag, og har du flere, så legg gjerne til en kommentar i kommentarfeltet under 🙂

1. Såpe

Såpe kan du enkelt lage med å smelte glyserin-blokker, blande i kaffegrut og helle over i såperformer (nokså enkelt forklart). Det finnes utallige tips og oppskrifter og begynner du å eksperimentere nå har du skikkelig gode julegaver til desember! Her er noen videre linker til inspirasjon:

https://www.thesprucecrafts.com/coffee-soap-recipe-517137

http://hvor-enkelt.com/Hobbyer/post/4220-Lag-glycerin-såpe.html

… eller gjør et enkelt søk på youtube

2. Lag peiskubber

Det kreves kanskje litt mer viljestyrke og innovasjonssans, men med å tørke kaffegrut og blande det med voks, kan du lage peiskubber som brenner 8 ganger lengre enn vanlig ved! Jeg er fortsatt litt usikker på hvor bra det er for ordinære norske fyringsovner, men i dag samles det inn kaffegrut fra mange bedrifter i London for å lage “Coffee Logs” – et bærekraftig alternativ til ved.

3. Biodiesel

… og noen av Londons busser går forresten på Bio-Diesel utvinnet av kaffegrut!

4. Gjødsel

Den mest kjente metoden å resirkulere kaffegrut på er likevel å bruke det til gjødsel. Ulempen er at kaffen inneholder mye kaffein, klorogensyre og tannins, som er giftige for planter. Kaffegruten må derfor komposteres i minst 98 dager før de blir lagt på plantene. Etter 98 dager er disse nivåene redusert så mye at plantene kan nyte godt av potassium og nitrogen av gjødselet.

5. Hårvask

Kaffegrut er rik på både potassium og nitogren i tillegg til at det har en slipende struktur som kan erstatte flere renseprodukter du har i hjemmet. Er du sprø nok kan du også bruke det til å vaske håret! For de som bruker styling produkter kan en god kaffe-skrubb gjøre susen for å få vekk restene.

… Og ble du inspirert til å forsøke noe av dette, eller har du flere gode ideer så ta gjerne kontakt med oss 🙂 Vi vil gjerne høre fra deg.

https://www.weforum.org/agenda/2018/11/5-surprising-ways-coffee-grounds-can-be-reused/

https://www.thesprucecrafts.com/coffee-soap-recipe-517137

https://www.bbc.com/news/uk-england-london-42044852

Share

Leave a comment

go top