Publisert Legg igjen en kommentar

Et skittent vindu

I en leksjon jeg nylig hørte om ekstrahering, altså – hva som skjer når kaffen reagerer med vann, hørte jeg et sitat som virkelig setter ord på hva som er greia med spesialkaffe. Sitatet sier ikke bare noe om ekstrahering men egentlig noe vesentlig om spesialkaffe som sådan:

Hvert ledd i kaffekjeden er et vindu. Det vinduet kan være rent eller skittent. Når du har dårlig prosessering ser du tilbake på kaffeplantasjen gjennom et skittent vindu. Lengre ned i kjeden ser du fremdeles gjennom det skitne vinduet til plantasjen. Hvis du vasker hvert vindu blir kaffen transparent og du kan se hva som skjer med den.

– George Howell, George Howell Coffees (Fritt transkribert og oversatt av undertegnede).

Så hvordan sørger vi for at vinduene er rene slik at vi kan «se tilbake til plantasjen»?

  1. Bryggeutstyret ditt må være rent.
  2. Vannet må være rent og godt! Friskt, rent vann uten klor. Husk at en kopp kaffe består av 98,75% vann og 1,25% løselige stoffer (kaffeekstrakt)
  3. Riktig kvernegrad på en god kvern som kverner jevnt er særdeles viktig.
  4. Men også at kaffen håndteres rett på plantasjen, på veien over havet, under lagring, brenning, pakking og at den er fersk når den brygges.

Derfor er det også viktig å kjøpe kaffe som fokuserer på å fremstille kaffens særegne karakter!

For de spesielt interesserte ligger videoen i sin helhet her:

Noe innhold eller funksjonalitet her er ikke tilgjengelig på grunn av ditt informasjonskapsel-valg. 

This happens because the functionality/content marked as «Google Youtube» uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: Klikk her for å åpne informasjonskapsler-valgene dine.

Legg igjen en kommentar